Πώς να φροντίσετε την ταπετσαρία σας

Φροντίδα της ταπετσαρίας

Η σωστή φροντίδα της ταπετσαρίας παρατείνει σημαντικά τη ζωή της. Σκόνες, λάδια και λεκέδες επηρεάζουν το χρώμα και, με την πάροδο του χρόνου, καταστρέφουν το υλικό. Με σωστή φροντίδα, τα χρώματα θα παραμείνουν ζωντανά και το υλικό άψογο για πολλά χρόνια. Τα υλικά διαφέρουν πολύ μεταξύ τους, αλλά τα περισσότερα υφάσματα και δερματίνες ανταποκρίνονται στους παρακάτω τρόπους φροντίδας.

Κάθε προμηθευτής προτείνει συγκεκριμένους τρόπους φροντίδας και καθαρισμού των προϊόντων του, οπότε, αν μπορείτε, μάθετε τις οδηγίες του κατασκευαστή για την ταπετσαρία σας και ακολουθήστε τες.

 • Σιγουρευτείτε για το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη η ταπετσαρία σας.
 • Αν είναι ύφασμα ή δερματίνη, φροντίστε να μάθετε τη σύνθεση.
 • Αν μοιάζει με δέρμα, σιγουρευτείτε ότι είναι γνήσιο δέρμα και όχι κάποιο συνθετικό ή ημισυνθετικό υλικό που μοιάζει με δέρμα!
 • Χρησιμοποιείτε απεσταγμένο νερό ή νερό για ατμοσίδερο (απιονισμένο). Το νερό της βρύσης περιέχει χλώριο και άλατα, που δεν κάνουν καλό σε κανένα υλικό.

Με δύο λόγια

 • Η άμεση έκθεση στο ηλιακό φως καταστρέφει τα πάντα, ειδικά τα συνθετικά υλικά. Αν η εφαρμογή σας απαιτεί αντοχή στον ήλιο, πχ σκάφη ή έπιπλα εξωτερικού χώρου, θα χρειαστείτε υλικά με ειδικές προδιαγραφές αντοχής σε UV, αλμύρα, κοκ.
 • Το γνήσιο δέρμα είναι ανθεκτικό, αλλά και ευαίσθητο. Ξεσκονίζετε τακτικά, καθαρίζετε τους λεκέδες αμέσως και φροντίστε το περιοδικά με ειδικά προϊόντα (leather conditioners).
 • Η δερματίνη αντέχει το νερό ― ή και το σαπουνόνερο, αν χρειαστεί.
 • Η παρατεταμένη χρήση απορρυπαντικών ή απολυμαντικών υποβαθμίζει τα υλικά και πρέπει να αποφεύγεται, εκτός αν έχετε λεκέδες.
 • Ποτέ μη χρησιμοποιήσετε απολυμαντικά ή διαλύτες σε δερματίνη, πριν διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή!

Γνήσια δέρματα

Το γνήσιο δέρμα πρέπει να λιπαίνεται, να ενυδατώνεται και να αναπνέει, σαν το ανθρώπινο δέρμα, και να μην έρχεται ποτέ σε επαφή με διαλύτες και σκληρά χημικά. Η σκόνη πρέπει να απομακρύνεται τακτικά, ειδικά από τις δίπλες και τα δυσπρόσιτα σημεία, με μαλακό πανί ή ηλεκτρική σκούπα με το ειδικό εξάρτημα. Αντιμετωπίστε τους λιπαρούς λεκέδες άμεσα, αρχικά απορροφώντας τους με στεγνό πανί, και συνεχίζοντας με ειδικά προϊόντα για δέρμα.

 • Ποτέ μην μουσκεύετε τα δέρματα!
 • Μη σκεπάζετε τα δερμάτινα έπιπλα με υλικά που εμποδίζουν τη διαπνοή και μην τα αποθηκεύετε τυλιγμένα σε πλαστικό!
 • Ποτέ άμεση έκθεση στον ήλιο ή στον ξερό αέρα του κλιματιστικού!
 • Η δερμάτινη ταπετσαρία του αυτοκινήτου χρειάζεται συχνότερη χρήση conditioner, επειδή οι συνθήκες μέσα στο αυτοκίνητο είναι πολύ σκληρές.

Δερματίνες – Βινύλια

Για τις περισσότερες δερματίνες συνιστάται ελαφρά νοτισμένο μαλακό πανί. Αν χρειάζεται κάτι περισσότερο, το πανί νοτίζεται σε χλιαρό διάλυμα σαπουνιού με ουδέτερο pH.

Εξαίρεση στον γενικό κανόνα αποτελούν οι λεκέδες από αίμα που δεν πρέπει ποτέ να αντιμετωπίζονται με σαπουνόνερο, αλλά με αμμωνία και ξέπλυμα με καθαρό κρύο νερό.

Για λεκέδες που δεν φεύγουν με τις απλές μεθόδους, συχνά συνιστάται η χρήση μαλακής ή μέτριας βούρτσας. Αν ούτε έτσι υπάρχει αποτέλεσμα, δοκιμάζουμε ειδικό καθαριστικό λεκέδων, εξειδικευμένο στον τύπο του λεκέ που έχουμε. Αν τίποτε από αυτά δεν έχει αποτέλεσμα, πρέπει οπωσδήποτε να μάθουμε τι συνιστά ο κατασκευαστής για το συγκεκριμένο υλικό. Προσοχή: τίποτε από όλα αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε τακτική βάση! Η επανειλημμένη χρήση απολυμαντικών και απορρυπαντικών υποβαθμίζει το υλικό και μειώνει την ανθεκτικότητα της δερματίνης! Όταν συμβεί τέτοια βλάβη, θα δείτε τη δερματίνη να σπάζει επειδή η επιφάνειά της έχει χάσει τους πλαστικοποιητές λόγω της μακροχρόνιας χρήσης απορρυπαντικών και διαλυτών.

Το σωστό είναι να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες φροντίδας του κατασκευαστή της δερματίνης σας! Η σύνθεση κάθε υλικού είναι διαφορετική και ανάλογα διαφέρουν και οι προσεγγίσεις φροντίδας. Σε κάθε περίπτωση, δοκιμάστε το καθαριστικό σε κρυφό ή λιγότερο εμφανές σημείο της ταπετσαρίας προτού το χρησιμοποιήσετε στις κύριες επιφάνειες! Επίσης, μην αρκείστε στο ότι μια συγκεκριμένη μάρκα καθαριστικού σας έκανε κάποτε τη δουλειά. Η μάρκα παραμένει, αλλά οι συνθέσεις των καθαριστικών μεταβάλλονται χωρίς προειδοποίηση!

Βελούδα – Υφάσματα

Τα βελούδα και τα υφάσματα είναι εντελώς άλλη ιστορία και το καλύτερο είναι να ζητήσετε επαγγελματικό καθαρισμό της ταπετσαρίας σας. Οι λεκέδες να αντιμετωπίζονται το ταχύτερο, ενώ η καθημερινή φροντίδα να περιορίζεται σε σκούπισμα με καθαρή πετσέτα.