Το δερμάτινο έπιπλό μου ξεφλουδίζεται!

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το έπιπλό σας δεν είναι δερμάτινο. Αν δεν το ξέρατε, μάλλον έχετε εξαπατηθεί ή παρασυρθήκατε από μια πολύ χαμηλή τιμή σε συνδυασμό με κάποια ασαφή περιγραφή που κάπου ανέφερε τη λέξη “δέρμα”. Το γνήσιο δέρμα μπορεί να τραυματιστεί ή και να σκιστεί από βίαιη μηχανική καταπόνηση, πχ από κλειδιά, ή να ξεραθεί και να σπάσει αν έμεινε αφρόντιστο επί μεγάλο διάστημα. Γνήσιο δέρμα που είχε σωστή φροντίδα, ακόμη και μετά από πολλά χρόνια, παλιώνει όμορφα και δεν ξεφλουδίζεται. Το ξεφλούδισμα είναι η “ταυτότητα” φτηνών υλικών που μπορεί να μοιάζουν, αλλά δεν είναι δέρμα.

Ξεφλούδισμα Ξεφλούδισμα Ξεφλούδισμα

Τι υλικά είναι αυτά;

Τα υλικά αυτά αναφέρονται με πολλά ονόματα: τεχνόδερμα, συγκολλημένο δέρμα (bonded leather), δέρμα PU (PU-leather) κλπ. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα υπόστρωμα από υποπροϊόντα της κατεργασίας των γνήσιων δερμάτων (κρούτες), επάνω στο οποίο λαμινάρεται ένα συνθετικό υλικό, συνήθως πολυουραιθάνη (PU), και στη συνέχεια σταμπώνεται ώστε να μοιάζει με δέρμα. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό όσο το έπιπλο στέκεται στη βιτρίνα. Μόλις αρχίσει να χρησιμοποιείται, ανάλογα με την ποιότητα και τη χρήση, η πρόσφυση της πολυουραιθάνης μειώνεται και ξεκινάει το ξεφλούδισμα που θα σας οδηγήσει στον μάστορα.

Πώς θα το καταλάβω;

  • Αναζητήστε το σήμα του γνήσιου δέρματος. Το γνήσιο δέρμα δεν το κρύβουν, αλλά το διαφημίζουν! Επίσης, μια υπερβολικά χαμηλή τιμή σε καινούργιο έπιπλο, να σας υποψιάζει ότι ίσως κάτι να μην είναι αυτό που δείχνει.
  • Γυρίστε το από την ανάποδη και δείτε το υπόστρωμα. Θα δείτε είτε κάποιο ύφασμα, είτε κάτι που μοιάζει ή και μυρίζει σαν δέρμα, αλλά δεν είναι απαλό σαν το πραγματικό σουέντ.
  • Πάρτε έναν φακό και κοιτάξτε την επιφάνεια: η εμφάνιση των τεχνοδερμάτων είναι άψογη, ενώ το γνήσιο δέρμα έχει πόρους, ατέλειες και ίσως σημάδια από τραύματα και επουλώσεις. Τα τεχνοδέρματα τα προδίδει η τελειότητά τους.

Σταματάει κάπως το ξεφλούδισμα;

Δυστυχώς όχι. Το ξεφλούδισμα σημαίνει ότι η πρόσφυση της επίστρωσης στο υπόστρωμα έχει χαλαρώσει και η εξέλιξη είναι προδιαγεγραμμένη.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν προϊόντα επισκευής, αλλά ούτε φτηνά είναι, ούτε δίνουν αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Αν το ξεφλούδισμα είναι στα πολύ αρχικά στάδια, έχει πολύ μικρή έκταση, και πιάνουν τα χέρια σας, ίσως καθυστερήσουν την εξέλιξη, αλλά να ξέρετε ότι πρόκειται για αναβολή και όχι για λύση.

Το πετάω ή αλλάζω ταπετσαρία;

Αν το έπιπλο βολεύει, έχει καλό σκελετό και καλή εργονομία, στείλτε μας φωτογραφίες μέσω της σελίδας επικοινωνίας ώστε να σχηματίσουμε άποψη. Θα σας βοηθήσουμε να διαλέξετε ένα σωστό για τη χρήση υλικό και θα χαίρεστε το έπιπλό σας για πολλά ακόμη χρόνια!

Δείτε πώς ντύσαμε με γνήσιο δέρμα έναν καναπέ με πολύ ιδιαίτερο σχήμα, που είχε αχρηστευθεί όταν το τεχνόδερμα πολυουραιθάνης που είχε, άρχισε να ξεφλουδίζεται: