Ο δερμάτινος καναπές μου ξεφλουδίζεται!

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο καναπές σας δεν είναι δερμάτινος. Αν δεν το ξέρατε, μάλλον έχετε εξαπατηθεί ή παρασυρθήκατε από μια εξαιρετικά χαμηλή τιμή σε συνδυασμό με κάποια κορακίστικη περιγραφή που κάπου ανέφερε και τη λέξη “δέρμα”.

Το γνήσιο δέρμα μπορεί να τραυματιστεί ή και να σκιστεί από βίαιη μηχανική καταπόνηση, πχ από κλειδιά, ή να σπάσει επειδή ήταν εκτεθειμένο επί μεγάλο διάστημα στον ήλιο και έμεινε αφρόντιστο. Ακόμη και μετά από πολλά χρόνια, το γνήσιο δέρμα που είχε σωστή φροντίδα, παλιώνει όμορφα και σε καμιά περίπτωση δεν ξεφλουδίζεται. Το ξεφλούδισμα είναι η “ταυτότητα” φτηνών υλικών που μοιάζουν, αλλά δεν είναι, δέρμα.

Δείτε πώς ντύσαμε με γνήσιο δέρμα έναν καναπέ με πολύ ιδιαίτερο σχήμα, που είχε αχρηστευθεί όταν το τεχνόδερμα πολυουραιθάνης που είχε, άρχισε να ξεφλουδίζεται:

Τι υλικό είναι;

Τα υλικά αυτά αναφέρονται με πολλά ονόματα: τεχνόδερμα, συγκολλημένο δέρμα (bonded leather), δέρμα PU (PU-leather) κλπ. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα υπόστρωμα από αλεσμένα και συμπιεσμένα υπολείμματα της κατεργασίας των γνήσιων δερμάτων, που μοιάζει με σουέντ και μυρίζει σαν δέρμα, επάνω στο οποίο λαμινάρεται ένα φύλλο πολυουραιθάνης (εξ ου και PU-leather), το οποίο στη συνέχεια σταμπώνεται ώστε να μοιάζει με δέρμα. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό όσο το έπιπλο στέκεται στη βιτρίνα. Μόλις αρχίσει να χρησιμοποιείται, ανάλογα με την ποιότητα και τη χρήση, σε 2-3 χρόνια η πολυουραιθάνη αρχίζει να καταρρέει και ξεκινάει το απαίσιο ξεφλούδισμα που θα σας οδηγήσει απελπισμένους στον μάστορα.

Πώς μπορώ να το καταλάβω;

Γυρίστε το από την ανάποδη και δείτε το υπόστρωμα. Θα δείτε είτε κάποιο ύφασμα, είτε κάτι που μοιάζει ή και μυρίζει σαν δέρμα, αλλά δεν είναι απαλό σαν το πραγματικό σουέντ.

Εναλλακτικά, πάρτε έναν ισχυρό φακό και κοιτάξτε την επιφάνεια: η εμφάνιση των τεχνοδερμάτων είναι άψογη, πράγμα που δεν ισχύει ποτέ για το γνήσιο δέρμα, που μπορεί να έχει πόρους, ατέλειες και σημάδια από τραύματα και επουλώσεις. Τα τεχνοδέρματα συχνά τα προδίδει η τελειότητά τους.

Σε κάθε περίπτωση ρωτήστε το κατάστημα ή αναζητήστε το σήμα του γνήσιου δέρματος. Το γνήσιο δέρμα, όχι μόνο δεν το κρύβουν, αλλά το διαφημίζουν! Επίσης, μια υπερβολικά χαμηλή τιμή σε καινούργιο έπιπλο, να σας υποψιάζει ότι ίσως κάτι να μην είναι αυτό που δείχνει.

Μπορώ να σταματήσω το ξεφλούδισμα;

Δυστυχώς όχι. Το ξεφλούδισμα σημαίνει ότι η πρόσφυση της πολυουραιθάνης στο υπόστρωμα είναι αδύναμη και η εξέλιξη είναι προδιαγεγραμμένη.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν προϊόντα επισκευής, αλλά ούτε φτηνά είναι, ούτε δίνουν αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Δοκιμάστε την επισκευή μόνο αν το ξεφλούδισμα είναι στην αρχή, έχει πολύ μικρή έκταση, και πιάνουν τα χέρια σας. Όπως και να έχει, να ξέρετε ότι πρόκειται για αναβολή και όχι για λύση.

Να αγοράσω καινούργιο ή να αλλάξω ταπετσαρία;

Αν το έπιπλό σας έχει καλό σκελετό, ωραίο σχέδιο και καλή εργονομία, μιλήστε με έναν έμπειρο μάστορα και ακούστε τον. Αν σας πει ότι αξίζει να το κρατήσετε, με τη βοήθειά του, θα βρείτε το κατάλληλο υλικό και θα το χαίρεστε για πολλά χρόνια.