Πόσο ανθεκτικό υλικό χρειάζεστε;

Όταν διαλέγετε ύφασμα ή δερματίνη, είναι λογικό να αναρωτηθείτε, σε τι διαφέρει το ένα από το άλλο, ειδικά όταν η διαφορά τιμής είναι σημαντική. Δεδομένου ότι η δουλειά του ταπετσέρη θα πληρωθεί έτσι κι αλλιώς, είναι απόλυτα προς το συμφέρον σας, το ύφασμα που θα διαλέξετε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εφαρμογής σας. Αν απλώς διαλέξετε το φτηνότερο που σας αρέσει σαν χρώμα, σύντομα θα ξαναβρεθείτε στον μάστορα. Ο σωστός επαγγελματίας θα σας μιλήσει και θα σας ενημερώσει για όλα αυτά, ακόμη κι αν σας έχουν διαφύγει.

Πέρα από την απόχρωση, την εμφάνιση, την αίσθηση στο χέρι κλπ, που είναι περισσότερο θέματα γούστου, το υλικό πρέπει:

  • να έχει την αντοχή σε τριβή και, γενικά, τις ιδιότητες που απαιτεί η χρήση, για την οποία προορίζεται.
  • αν είναι δερματίνη, να είναι εύκαμπτη, ώστε να μπορεί ο ταπετσέρης να εκτελέσει σωστά το σχέδιο που επιλέξατε. Υλικά σκληρά ή που δεν τεντώνουν αρκετά, δεν είναι κατάλληλα για όλα τα σχέδια.

Η αντοχή στην τριβή (abrasion resistance) είναι ένας κοινός δείκτης ανθεκτικότητας των υφασμάτων και δερματινών ταπετσαρίας, τον οποίο οι σοβαροί προμηθευτές δεν παραλείπουν ποτέ να αναφέρουν.

Δείτε πώς γίνεται το διεθνές πρότυπο Τεστ Martindale, όπως και το Wyzenbeek που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ. Όσο μεγαλύτερη η βαθμολογία του υλικού, τόσο πιο ανθεκτικό σε τριβή είναι το υλικό. Η τιμή δεν είναι αναγκαστικά υψηλότερη, ούτε η διάρκεια ζωής του υποχρεωτικά μεγαλύτερη. Σε γενικές γραμμές, υλικό με βαθμό Martindale πάνω από 50.000, θεωρείται κατάλληλο για επαγγελματική χρήση.

Τεστ Martindale

Γίνεται με τρίψιμο πυκνού μάλλινου υφάσματος κυκλικά πάνω στο δείγμα. Κάθε πέρασμα είναι ένας κύκλος δοκιμής. Ο δείκτης αντοχής είναι ο αριθμός κύκλων που το υλικό θα αντέξει πριν σπάσουν ίνες ή εμφανιστεί μάλλιασμα.

  • Ελαφρή χρήση: 6.000 – 9.000
  • Μέτρια χρήση: 9.000 – 20.000
  • Βαριά χρήση: 20.000+

Περισσότερες πληροφορίες (στα αγγλικά)

Τεστ Wyzenbeek

Είναι το πρότυπο τεστ στις ΗΠΑ. Δείγμα του υλικού τεντωμένο σε πλαίσιο, τρίβεται μπρος-πίσω με βαμβακερό ύφασμα. Κάθε μπρος-πίσω ονομάζεται «διπλό πέρασμα» και γίνεται καταμέτρηση μέχρι, είτε να σπάσουν δύο ίνες, είτε να υπάρξει εμφανής φθορά.

  • Ελαφρή χρήση: 6.000 – 9.000
  • Μέτρια χρήση: 9.000 – 15.000
  • Βαριά χρήση: 15.000+